Valencia

Valencia is de op twee na grootste stad van Spanje en kent meer dan 300 ‘zon’dagen per jaar. De stad heeft een zeer gunstige ligging aan de Middellandse Zee en vele historische en culturele bezienswaardigheden, waardoor het ook in trek is bij cultuurliefhebbers.

Toerisme

Valencia is een indrukwekkende stad met vele historische en culturele bezienswaardigheden. Veel toeristen komen naar Ciutat Vella, het oudste gedeelte van de stad. Hier vindt u wijken met smalle straatjes en kleine restaurantjes en cafés. In dit gedeelte van de stad bevindt zich tevens het bekende museum van moderne kunst Instituto Valenciano de Arte Moderno (IVAM). Ciutat Vella heeft daarnaast een omvangrijk nachtleven. De moderne wijk L'Eixample kenmerkt zich door de chique winkels, restaurants en galeries. Een wat nieuwer deel van de stad is de jachthaven met een gloednieuw en hip uitgaansgebied met vele restaurants en cafés. Naast de jachthaven bevinden zich de zandstranden van Valencia. Door het grote aantal ‘zon’dagen per jaar kunt u hier perfect terecht om lekker te ontspannen of een duik te nemen.

Bezienswaardigheden

De typisch Spaanse stad Valencia heeft vele historische en culturele bezienswaardigheden. Een van de grootste en mooiste markthallen in Europa is de Mercado Central. De markt herbergt meer dan 900 standjes met fruit, groenten en vis en vormt een unieke beleving. Een ander prachtig gebouw dat het bezoeken waard is, is het laatgotische La Lonja de la Seda. Dit was vroeger in gebruik als beursgebouw en wordt gekenmerkt door allerlei fraaie groteske beelden. Een van de mooiste pleinen van Valencia is Plaza de la Virgen, in de historische wijk El Carmen. Hier kijkt u uw ogen uit naar de prachtige omliggende gebouwen, zoals het gotische paleis Palau de la Generalitat. Op het plein zijn tevens vele restaurantjes en cafés te vinden. Een echte aanrader is het futuristische gebouwencomplex Ciutat de les Arts i de les Cìencies. Dit complex bestaat uit een aantal prachtige gebouwen waaronder een concertgebouw, IMAX bioscoop, wetenschapsmuseum en het grootste aquarium van Europa.

Activiteiten

Valencia is een stad waar veel te beleven valt. Een ideale manier om op een sportieve manier de stad te verkennen, is door middel van een fiets. U kunt een fiets huren, maar u kunt ook kiezen om mee te doen met een speciale fietstour. In het futuristische gebouwencomplex Ciutat de les Arts i de les Cìencies bevindt zich L'Oceanogràfic, het grootste aquarium van Europa. In dit aquarium bevinden zich onder andere een dolfinarium en onderwatertunnels, waar vissen en haaien om u heen zwemmen. Indien u op zoek bent naar meer ontspanning, kunt u dit vinden op de bijna 15km lange zandstranden van Valencia. Liefhebbers van winkelen kunnen aan hun trekken komen in een van de vele luxe of minder luxe winkelstraten van Valencia. Indien u kinderen heeft dan zijn een bezoek aan de dierentuin Bioparc Valencia of de speeltuin in Turia Park echte aanraders.

Klimaat

Valencia heeft een mediterraan klimaat. De zomers zijn warm, met een gemiddelde maximumtemperatuur van rond de 30 graden in juli en augustus. De winters zijn mild, met maximumtemperaturen van rond de 16 graden. Typisch voor dit mediterrane klimaat is de geringe hoeveelheid neerslag. De meeste regen valt in oktober en dan meestal in de vorm van geconcentreerde zware buien.

Achtergrond

Valencia wordt in het jaar 138 v. Chr. gesticht door de Romeinen, met als naam Valentia Edetanorum. De stad maakt onder het Romeinse bewind een grote bloei mee. In de 8ste eeuw n. Chr. komt de stad in handen van de Moren om vervolgens in de 11de eeuw n. Chr. veroverd te worden door El Cid. Hij verandert de moskeeën in katholieke kerken en plaatst een Franse bisschop aan het hoofd. Kort hierop wordt de stad weer terugveroverd door de Moren. In de 13de eeuw n. Chr. wordt de stad uiteindelijk veroverd door het Koninkrijk Aragón, waarna het tot het einde van de 15de eeuw een bloei doormaakt. Door de ontdekking van Amerika raakt het vanaf de 16de eeuw in verval en maakt het in de eeuwen die volgen een moeilijke tijd door. Pas in 1982 krijgt de provincie Valencia een autonoom statuut.

Foto’s van Valencia

Ligging van Valencia

Spaanse steden

Lees meer over de andere Spaanse steden: