Canarische Eilanden

Voor veel Nederlanders zijn de Canarische Eilanden een favoriete vakantiebestemming en tal van mensen hebben in deze eilanden de perfecte overwinterlocatie gevonden.

De populariteit hebben de eilanden vooral te danken aan het klimaat; het hele jaar door aangename temperaturen, weinig regen en veel zon. De eilanden verschillen onderling van elkaar, zowel wat temperatuur en hoeveelheid regen betreft, maar ook met name qua landschap. De Canarische Eilanden liggen in de Atlantische Oceaan ten westen van Marokko. Zij behoren tot Spanje, terwijl het vasteland van Spanje op een afstand van 1100 kilometer ligt.

Tenerife

Tenerife is het grootste van de Canarische Eilanden en trekt jaarlijks vele toeristen. Tenerife biedt een combinatie van grote badplaatsen met vele faciliteiten en ongerepte natuur met afgelegen dorpjes. Voor natuurliefhebbers zijn het Parque Nacional del Teide en het Anaga gebergte absolute aanraders. De grote badplaatsen van Tenerife bieden diverse watersportfaciliteiten. Het zuiden van Tenerife is zonniger en droger dan het noorden en de temperaturen liggen overdag het gehele jaar door tussen de 20 en 30°.

Fuerteventura

Fuerteventura heeft de meeste stranden en is tevens het zonnigste van de Canarische Eilanden. Toeristen komen vooral voor de eindeloos lange witte zandstranden en de goede watersportmogelijkheden. Op Fuerteventura vindt u een aantal natuurparken die zeer de moeite waard zijn om te bezoeken, zoals het Parque Natural de las Dunas. De stevige wind op het eiland zorgt voor perfecte condities voor surfen en windsurfen.

Gran Canaria

Met jaarlijks zo’n 2.5 miljoen toeristen is Gran Canaria één van de populairste eilanden van de archipel. De toeristische centra vindt u vooral in het zuiden van het eiland. Met name Playa del Ingles en Puerto Rico zijn drukbezochte vakantiebestemmingen, mede omdat zich hier de mooiste zandstranden van het eiland bevinden. Dé culturele trekpleister van Gran Canaria is de hoofdstad Las Palmas, een stad met een interessante geschiedenis en vele musea. Wandelaars en natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de bergen, met als hoogste punt de Pico de las Nieves. Op Gran Canaria is het eigenlijk het hele jaar door mooi weer en het is om die reden een populaire winterzonbestemming.

Lanzarote

Lanzarote wordt ook wel vuureiland genoemd en dat is niet vreemd, want het eiland telt bijna 300 vulkanen. Toeristen komen om te wandelen door het binnenland en om langs de kust heerlijk te genieten van zon, zee en strand. De grootste toeristische trekpleister van Lanzarote is het Nationaal Park Timanfaya, waar vulkanisch gesteente en koperkleurig zand een bijzonder en indrukwekkend landschap vormen. Dit park biedt ook volop wandelmogelijkheden. Watersporten zijn populair op Lanzarote en met name de noordkust biedt prima surfomstandigheden. In de zomer worden vaak temperaturen van rond de 27° gehaald. Bovendien regent het erg weinig met vrijwel geen neerslag tussen mei en september.

La Palma

La Palma is het groenste van de Canarische Eilanden. Wandelen, wandelen en nog eens wandelen is eigenlijk wat de meeste toeristen op La Palma doen. Veel wandelingen gaan door het Nationaal Park Caldera de Taburiente, een prachtig park met soms grote hoogteverschillen.Samen met La Gomera valt op La Palma de meeste regen van de Canarische Eilanden. Puerto Naos en Tazacorte kennen een zeer hoog aantal zonuren per jaar, terwijl in de hoger gelegen gebieden sneeuw niet ongewoon is. De gemiddelde maximum temperatuur in de winter is zo’n 16°, terwijl het in de zomer vaak tussen de 23 en 25° is.

La Gomera

La Gomera is een klein, rustig, groen eiland met weinig voorzieningen. Veel toeristen bezoeken La Gomera voor één dag met een tocht vanaf Tenerife. Sommigen kiezen echter voor een langer verblijf om optimaal te kunnen genieten van de rust en het prachtige landschap te kunnen verkennen. La Gomera is bij uitstek een wandeleiland. Over het eiland lopen diverse wandelroutes die u door prachtige gebieden leiden.In het noorden is het doorgaans een stuk koeler en minder zonnig dan in het zuiden. In het zuidelijk deel van het eiland is het het hele jaar door mooi weer, de zon schijnt veel en de temperaturen zijn aangenaam.

El Hierro

El Hierro wordt ook wel La Isla Chiquita, oftewel het kleine eiland, genoemd en deze naam dankt het aan het feit dat dit het kleinste van de Canarische Eilanden is. El Hierro kent nauwelijks zandstranden en de weinige toeristen die het eiland bezoeken komen voor de mooie natuur, de rust en de stilte. El Hierro telt enkele mooie plaatsjes, maar vooral natuurschoon. Het eiland biedt volop mogelijkheden voor het maken van wandelingen langs de diverse kraters of door de bossen in het zuiden van het eiland. Op het eiland is het vaak mistig en zeker hoger gelegen dorpjes worden soms geheel in mist gehuld.

Foto’s van Canarische Eilanden

Ligging van Canarische Eilanden