Barcelona

Barcelona is op Madrid na de grootste stad van Spanje. De wereldstad herbergt vele prachtige historische monumenten, sfeervolle straatjes en cafés, gecombineerd met een warm klimaat.

Toerisme

Barcelona ligt aan de Middellandse Zee, ten zuiden van de Costa Brava. De stad heeft een unieke ligging aan de kust met meer dan 4 km aan aangelegde zandstranden. Barcelona heeft een aantal verschillende wijken, die allemaal een eigen identiteit en gezicht hebben. De grootste is Eixample, die zich kenmerkt door de vele modernistische gebouwen en de Sagrada Familia. Het historisch centrum van Barcelona omvat de wijken Barrio Gótico, Raval, El Borne en Barceloneta. In Barrio Gótico vindt u vele smalle steegjes en mooie pleintjes. Raval heeft een meer alternatief karakter en de bekende straat La Rambla. Indien u op zoek bent naar een goede wijk om te winkelen en lekker te eten, dan kunt u terecht in El Borne. De wijken Barceloneta, Vila Olimpica en Port Vell liggen aan de kust en worden vooral gekenmerkt door luxe appartementen en restaurants. Hier bevindt zich tevens het strand van Barcelona. In het noorden van Barcelona bevindt zich de wijk Gràcia, bekend om het beroemde Park Güell. De laatste wijk Montjuïc bevindt zich ten westen van het centrum. Hier vindt u de bekende berg Montjuïc.

Bezienswaardigheden

Barcelona kenmerkt zich door de prachtige historische monumenten die de stad rijk is. Een bezoek aan het onvoltooide meesterwerk van Gaudí, de Sagrada Familía, is een absolute aanrader. Typerend voor het werk van Gaudí zijn het kleurrijke keramische mozaïekwerk en de door de natuur geïnspireerde vormen. De kathedraal van Barcelona is, met zijn schitterende barokke altaarstukken, de moeite waard om te bezoeken. Een ander prachtig overblijfsel van de Catalaanse Gotische stijl, is de kerk Santa Maria del Mar in La Ribera. Op de heuvel Montjuïc bevindt zich de Palau Nacional. Dit gebouw herbergt het Museu Nacional d’Art de Catalunya met vele historische kunst en een prachtige romaanse afdeling. Voor de Palau Nacional is tevens iedere avond een fonteinenshow, waarbij u onder het genot van muziek kunt kijken naar de magische show. Een andere aanrader is een bezoek aan de beroemdste straat van Spanje, Las Ramblas. In deze levendige straat kunt u genieten van vele winkels, cafés, straatverkopers en vorstelijke gebouwen.

Activiteiten

Wanneer u door Barcelona loopt, kunt u genieten van de prachtige historische gebouwen en mooie pleintjes. Een andere manier om de stad te verkennen is door middel van een fietstour. Zo ontdekt u op een sportieve wijze alle mooie plekjes van de stad. Indien u van winkelen houdt dan kunt u terecht in een van de vele winkelstraten die de stad rijk is, zoals in de wijk El Borne. Hier vindt u vooral de duurdere, maar nog minder bekende merken. Een grote trekpleister van de stad is het 4 km lange aangelegde strand. Hier kunt u heerlijk zonnen, een duik nemen in het lauwwarme water of een drankje nuttigen bij een van de vele strandtentjes. Als u van voetbal houdt is een bezoek aan het imposante stadion van FC Barcelona zeker de moeite waard. Het immense Aquarium van Barcelona is ook een aanrader. Dit op een na grootste aquarium van Europa herbergt meer dan 11.000 dieren.

Klimaat

Barcelona kent een mediterraan klimaat. De heetste maanden van het jaar zijn juli en augustus, waarin de gemiddelde maximumtemperatuur boven de 30 graden ligt. De winters zijn zeer mild, met zachte temperaturen en vrij veel zon. Regen valt het hele jaar door weinig en meestal in de vorm van hoosbuien.

Achtergrond

Het eerste volk dat het gebied rondom Barcelona bewoonde, waren de Laietanen in de 7de eeuw v. Chr. In de 3de eeuw v. Chr. komt de stad in handen van de Romeinen, die haar de naam Julia Augusta Paterna Faventia Barcino geven. De stad wordt door de Romeinen vooral gebruikt als militair fort. In de 8de eeuw wordt Barcelona veroverd door de Moren, om vervolgens in de 9de eeuw in handen te komen van het Frankische Rijk. Barcelona groeit in de 13de en 14de eeuw n. Chr. uit tot een van de belangrijkste steden van Spanje. In 1936 komt het in een isolement door dictator Franco en pas na zijn dood wordt de stad na democratische hervormingen weer een metropool.

Foto’s van Barcelona

Ligging van Barcelona

Spaanse steden

Lees meer over de andere Spaanse steden: