Santiago de Compostella

Santiago de Compostella staat bekend als de stad waar jaarlijks duizenden pelgrimstochten naartoe worden gehouden. Het heeft vele historische gebouwen, pleinen en musea waardoor het een grote trekpleister onder cultuurliefhebbers is.

Toerisme

Santiago de Compostella is een van de belangrijkste christelijke bedevaartsoorden en trekt daarom per jaar duizenden pelgrims uit heel Europa. Door de grote en belangrijke universiteit van de stad, bestaat de bevolking voor ruim een derde uit studenten. Dit grote aantal studenten zorgt voor een levendig en uitbundig uitgaansleven. Het oude centrum van de stad is erg compact grotendeels autovrij, waardoor het goed beloopbaar is. Het heeft smalle steegjes, grote pleinen en een groot aantal monumenten. Het nieuwe gedeelte van de stad, Zona Nueva, telt minder bezienswaardigheden en is daardoor minder toeristisch. Een bezoek aan dit gedeelte is echter wel de moeite waard, mede door het uitgebreide nachtleven met vele restaurants en cafés.

Bezienswaardigheden

Santiago de Compostella heeft vele historische en culturele bezienswaardigheden. Misschien wel de belangrijkste is de kathedraal van Santiago, die gerekend wordt tot een van de grootste heiligdommen van het christendom. Dit grootse bouwwerk herbergt de crypte waar de overblijfselen van Jakobus zouden liggen en wordt gekenmerkt door hoog oprijzende barokke torens. De kathedraal ligt aan het majestueuze plein Praza de Obradoiro, een van de mooiste pleinen ter wereld. Op dit plein bevindt zich naast de kathedraal het voormalig paleis Pazo de Raxoi, dat nu dient als gemeentehuis. De stad kent tevens vele kloosters, waarvan Convento de San Paio de Antealtares een van de oudste is. Dit klooster is in de 9de eeuw gebouwd en diende als graftombe voor Jakobus. Zeker de moeite waard om te bezoeken is Parque Alameda, het grootste park van de stad. Het is beplant met vele bomen en siergewassen, en wordt omringd door fraaie historische gebouwen.

Activiteiten

Het compacte centrum maakt het mogelijk om de stad eenvoudig lopend te verkennen. Santiago de Compostella zit bovendien bomvol met restaurants waar u heerlijk ontspannen schelp- en schaaldieren kunt nuttigen. Als u van uitgaan houdt, kunt u aan uw trekken komen in een van de vele (tapas)bars en cafés in zowel het oude als nieuwe gedeelte van de stad. Indien u ook de omgeving buiten de stad wilt verkennen, dan is een bus excursie door de provincie Galicië een aanrader. Deze dagexcursies brengen u langs de vele dorpjes en ongerepte natuur van de provincie. Indien u niet gebonden wilt zijn aan een programma, dan kunt u zelf een auto huren om de omgeving te verkennen.

Klimaat

Santiago de Compostella heeft een oceanisch klimaat, dat zich kenmerkt door mild maar vochtig weer. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt in de zomer rond de 25 graden en in de winter rond de 12 graden. Regen valt het hele jaar door, maar de meeste neerslag valt in de wintermaanden van oktober tot februari. In juli en augustus is de neerslag gering.

Achtergrond

Tot in de 4de eeuw n. Chr. was Santiago de Compostella een Romeins kerkhof. In de 8ste eeuw n. Chr. wordt het overgenomen door de Moren. Ergens tussen 818 en 842 n. Chr. wordt op de plaats waar nu de kathedraal staat, de grafkelder van de apostel Jakob ontdekt. Onder leiding van de toenmalige koningen Alfonso II en Alfonso III worden nabij de tombe twee kerken gebouwd. Nog voor het jaar 1000 n. Chr. beginnen pelgrims naar de stad te trekken en in de loop van de 11de eeuw n. Chr. wordt Santiago de Compostella internationaal bekend als pelgrimsoord. De pelgrims nemen geschenken mee en betalen hun schulden af, waardoor de kerk binnen korte tijd zeer rijk wordt.

Foto’s van Santiago de Compostella

Ligging van Santiago de Compostella

Spaanse steden

Lees meer over de andere Spaanse steden: