Madrid

Madrid ligt op een hoogte van zo’n 656 meter, en is daarmee de hoogstgelegen stad van Europa. De stad heeft een ontspannen sfeer, warm klimaat en vele prachtige historische kenmerken.

Toerisme

Madrid is een stad met verschillende wijken die alle een eigen identiteit hebben. Het centrum van Madrid bestaat uit de wijken Sol, Huertas en La Latina. Deze wijken hebben over het algemeen een historische en traditionele uitstraling met vele mooie gebouwen en pleinen. In de wijk Chueca komen de laatste jaren steeds meer trendy restaurants, terrasjes en cafés bij, mede door de opkomst van de gay-scene. De wijk Salamanca staat bekend als de rijkste buurt van Madrid, met een grote keuze uit luxueuze en trendy winkels. De architectuur in deze wijk is futuristisch te noemen. In de wijk Lavapiés zijn de Oosterse en Afrikaanse invloeden goed te merken mede door de vele Chinese en Afrikaanse winkels en restaurants. Malasaña is een wat rustiger wijk met een relaxte sfeer waar veel jongeren komen.

Bezienswaardigheden

Madrid heeft een aantal bezienswaardige musea en pleinen. Een absolute aanrader is het beroemde 17de-eeuwse plein Plaza Mayor. Op dit plein in Oud Madrid werden vroeger stierengevechten gehouden en vonden executies tijdens de Inquisitie plaats. Een ander plein dat de moeite waard is om te bezoeken is het Plaza de Cibeles, dat omringd is door prachtige 19de-eeuwse gebouwen. Indien u een kunstliefhebber bent is het Museo Thyssen-Bornemisza een must. Dit museum heeft een van de belangrijkste particuliere kunstcollecties ter wereld, met werken van Titiaan, Rubens, Van Gogh en Picasso. Een ander belangrijk museum is het Museo del Prado, waar schilderijen van Velázques en Goya te bezichtigen zijn. Verder is het Koninklijk Paleis, het Palacio Real, zeker de moeite waard om te bezoeken. Dit paleis is met een oppervlakte van 135.000 vierkante meter het grootste paleis van Europa.

Activiteiten

In Madrid is veel te beleven en voor ieder wat wils. Een goede manier om op uw gemak de stad te verkennen, is door het huren van een fiets. Een bezoek aan de grootste stierenvechterarena van Spanje, Las Ventas is een hele beleving als u dit interessant vindt. Als u zin heeft om te winkelen, dan kunt u dit doen in één van de vele winkelstraten die Madrid rijk is. Meer authentieke en bijzondere winkeltjes vindt u niet in de grote winkelstraten, maar juist in de smalle straatjes en steegjes. Indien u lekker wilt ontspannen, dan is een bezoek aan het Parque El Retiro een aanrader. Hier kunt u in het gras liggen of een bootje huren op het meer. Als u een voetbalfan bent is een bezoek aan het stadion van Real Madrid zeker de moeite waard. Madrid staat tevens bekend om haar uitbundige en omvangrijke uitgaansleven, met vele bars, discotheken en clubs. Liefhebbers van uitgaan kunnen hier daarom uitstekend aan hun trekken komen.

Klimaat

Madrid heeft een mediterraan klimaat. De temperaturen komen in de maanden juli en augustus bijna niet onder de 30 graden, en stijgen regelmatig boven de 40 graden uit. De hoge ligging van de stad zorgt ervoor dat het in de avonden behoorlijk kan afkoelen. De winters zijn koeler dan in andere steden als Sevilla, met minimumtemperaturen rond het vriespunt. De hoeveelheid regen is klein en valt het hele jaar door.

Achtergrond

De eerste historische informatie over Madrid stamt uit de 9de eeuw n. Chr., later dan vele andere steden in Spanje. In Madrid zijn nooit sporen gevonden van een Romeinse of Visigotische civilisatie. In de 9de eeuw n. Chr. is de stad in handen van de Moren en dient als verdediging voor de stad Toledo. In 1561 maakt de zoon van de Spaanse koning, Filips II, de stad tot onofficiële hoofdstad van Spanje. Onder leiding van Filips V wordt in de 18de eeuw het Palacio Real gebouwd. Na het einde van de burgeroorlog in 1939 komt de stad in handen van de dictator Franco. Pas na zijn dood kunnen in 1979 voor het eerst democratische verkiezingen worden gehouden.

Foto’s van Madrid

Ligging van Madrid

Spaanse steden

Lees meer over de andere Spaanse steden: