Costa de la Luz

Costa de la Luz ligt aan de Atlantische kust van de Spaanse provincie Andalusië. Het is minder toeristisch dan andere Costa’s en biedt een combinatie van stranden met zeer fijn zand, een mild klimaat en prachtige natuur.

Toerisme

De Costa de la Luz ligt aan de Atlantische kust van de provincie Andalusië en strekt zich uit van Tarifa in het zuidoosten tot aan het zuidwesten van Spanje. De Costa dankt haar naam aan het felle en overdadige zonlicht. Het is als toeristische bestemming nog lang niet zo populair als de andere Costa’s, en trekt vooral binnenlandse toeristen. Om deze reden heeft het gebied nog veel van haar authentiek Spaanse karakter behouden. Belangrijke steden zijn onder andere Tarifa, Huelva, El Puerto de Santa María en Cádiz.

Bezienswaardigheden

Aan zowel cultuur- als natuurliefhebbers heeft de Costa de la Luz veel te bieden. Als u van wandelen en de natuur houdt, dan is een bezoek aan Nationaal Park Doñana aan te raden. Dit park herbergt meer dan 75.000 ha aan moerassen en zandduinen met een prachtige flora en fauna. Vlakbij ligt het Parque Natural Bahia de Cádiz, een uitgestrekt natuurgebied dat zich ook perfect leent voor wandeltochten. Wanneer u toch in de buurt bent, is een bezoek aan de oudste stad van Europa, Cádiz, een echte must. Hier vindt u verschillende opvallende pleinen en vele historische monumenten. De stad Tarifa bezit een aantal prachtige historische gebouwen waaronder de San Mateo kerk.

Activiteiten

De Costa de la Luz biedt meer dan alleen maar wandelmogelijkheden. Indien u van surfen houdt, dan kunt u perfect aan uw trekken komen in de surfhoofdstad van Europa, Tarifa. Hier vindt u kilometerslange witte zandstranden met fantastische surfcondities, waar u tevens vele andere watersportmogelijkheden aantreft. De stad Cádiz heeft een bruisend nachtleven waar u fantastisch uit kunt gaan, met vele bars, cafés en nachtclubs. Als u de tijd ervoor heeft, dan is een dagtrip naar Marokko een absolute aanrader. Op die manier waant u zich een dag lang in een compleet andere cultuur.

Klimaat

De Costa de la Luz kent een mediterraan klimaat. Door de constante aanwezigheid van Atlantische wind zal het minder heet aanvoelen dan in andere delen van Andalusië. De gemiddelde maximumtemperatuur in de zomermaanden ligt rond de 29 graden. De winters zijn mild met dagtemperaturen die niet onder de 15 graden komen. Regen valt weinig en meer in de wintermaanden, meestal in de vorm van hoosbuien.

Achtergrond

De geschiedenis van de Costa de la Luz dateert uit de 12de eeuw v. Chr. Volgens een Griekse legende is de stad Gadir (nu Cádiz) gesticht door Hercules. Rond 500 v. Chr. komt het gebied in handen van de Carthagen, om vervolgens in de 3e eeuw v. Chr. in handen te komen van de Romeinen die een grote invloed op de cultuur en taal in het gebied hebben. In de 8ste eeuw n. Chr. wordt het gebied veroverd door de Moren, die bijna 7 eeuwen lang het gebied in handen zullen hebben. In 1479 komt heel Spanje weer in handen van de Spanjaarden. In de 20ste eeuw breekt een moeilijke tijd aan voor het gebied door het regime van dictator Franco, waardoor het in een isolement raakt. Na zijn dood in 1975 bloeit het gebied weer op, onder andere door het massatoerisme.

Foto’s van Costa de la Luz

Ligging van Costa de la Luz

Spaanse Costa's

Lees meer over de andere Spaanse Costa's: