Costa de Almeria

Costa de Almeria is een van de dunbevolktste Costa’s van Spanje. Het herbergt een prachtige ongerepte natuur met authentieke witte dorpjes, en is vooral in trek bij natuurliefhebbers en rustzoekers.

Toerisme

Costa de Almeria trekt vooral toeristen die op zoek zijn naar rust. Aan de oostkant van de Costa bevindt zich het Cabo de Gata – Nijar natuurpark, een zeer dunbevolkt gebied met als meest populaire dorp San José. Aan de westkant bevinden zich enkele toeristische plaatsen, zoals het traditionele vissersdorp Roquetas de Mar. In het noorden van Costa de Almeria bevindt zich Mojacar, een prachtig wit stadje met een rijke culturele historie. Iets ten noorden van Mojacar ligt Vera, een stad die zich heeft ontwikkeld tot belangrijk centrum voor naturisme. De hoofdstad Almeria is toeristischer en heeft een aantal prachtige bezienswaardigheden, zoals het Arabische fort Alcazaba.

Bezienswaardigheden

Costa de Almeria biedt zowel voor natuur- als cultuurliefhebbers een scala aan bezienswaardigheden. Als u van wandelen en de natuur houdt, dan is een bezoek aan het grootste beschermde natuurgebied van Andalusië, Cabo de Gata – Nijar aan te raden. Het natuurpark heeft een zeer gevarieerd landschap, van grote rotsformaties tot prachtige kleine witte zandstranden. Een ander natuurpark dat de moeite waard is, is Sierra María-Los Vélez. Dit park kent grote contrasten in haar landschappen, van maanachtige velden tot grote dennenbossen. Als u een cultuurliefhebber bent, mag u een bezoek aan Almeria zeker niet overslaan. Hier vindt u het beroemde Arabische fort Alcazaba. Het fort ligt op een heuvel waardoor u een prachtig uitzicht over de stad en de zee heeft. Het schitterende witte dorp Mojacar is voor cultuurliefhebbers zeker een uitstap waard.

Activiteiten

De Costa de Almeria is een stuk minder toeristisch dan andere Costa’s. Het biedt vooral mogelijkheden voor wandelaars en natuur- en cultuurliefhebbers. Zo kunt u een wandeling maken door de ongerepte natuur van de natuurparken Cabo de Gata - Nijar of Sierra María-Los Vélez. Wanneer u ’s avonds wilt proeven van de lokale cuisine, dan is een bezoek aan een van de authentieke restaurantjes in Roquetas de Mar aan te bevelen. Lekker ontspannen of afkoelen kunt u op een van de vele prachtige witte zandstranden, die veelal minder toeristisch en druk zijn dan aan andere Costa’s.

Klimaat

Costa de Almeria heeft een droog klimaat. De zomers zijn heet en lang, met een gemiddelde maximumtemperatuur van rond de 28 graden. De winters zijn zeer zacht te noemen, met temperaturen die nauwelijks onder de 14 graden komen. Op jaarbasis valt in Costa de Almeria zeer weinig neerslag.

Achtergrond

Almeria is door verschillende bevolkingen bewoond. In de 2de eeuw v. Chr. wordt Andalusië bezet door de Romeinen, die een grote invloed op de cultuur en taal in het gebied hebben. In de 7de eeuw n. Chr. komen de Visigoten, waarna het gebied wordt veroverd door de Moren. De Moren regeren voor meer dan 8 eeuwen in het gebied, wat te merken is aan de aanwezigheid van de vele forten en monumenten die tegenwoordig nog te bezoeken zijn. In de tijd hierna komt het langzaam maar zeker in handen van de Spanjaarden, die Andalusië als uitvalsbasis voor de Nieuwe Wereld gebruiken.

Foto’s van Costa de Almeria

Ligging van Costa de Almeria

Spaanse Costa's

Lees meer over de andere Spaanse Costa's: