Costa Dorada

De Costa Dorada (gouden kust) dankt haar naam aan de goudgele zandstranden die langs de kust te vinden zijn. De Costa Dorada trekt tevens cultuur- en natuurliefhebbers door de grote verscheidenheid aan natuurgebieden en culturele bezienswaardigheden.

Toerisme

De Costa Dorada behoort tot Catalonië en loopt ongeveer van Barcelona tot Amposta. Het toerisme concentreert zich vooral in de grote badplaatsen. Een van de drukst bezochte badplaatsen is Sitges, ook wel bekend als homohoofdstad van Catalonië. Van oudsher is de stad populair bij kunstenaars en in de nauwe straten vindt u diverse galeries en musea. Zo’n 100 km ten zuiden van Barcelona ligt Salou, een plaats die in de zomermaanden enorm in trek is bij Nederlandse jongeren door het rijke uitgaansleven. Indien u op zoek bent naar rust, dan is La Pineda een aanrader. Ook in L’Ametlla de Mar overheerst het massatoerisme (nog) niet. In dit traditionele vissersdorp vindt u een prachtige kustlijn met mooie kleine baaien en stranden, waar u nog kunt genieten van de rust en de omgeving.

Bezienswaardigheden

Naast de vele stranden kent de Costa Dorada tal van bezienswaardigheden. Als u van natuur houdt dan is nationaal natuurpark Delta de L’Ebre een aanrader. Dit grootste deltagebied van Catalonië bestaat uit moeraslanden, rijstvelden, kanalen en de rivier de Ebro. In Parc Natural del Garraf, een van de mooiste natuurgebieden van de Costa Dorada, kunt u mooie wandeltochten maken. Een absolute must om te bezoeken is de stad Barcelona. In deze wereldstad zijn vele historische kenmerken terug te vinden en een bezoek aan de Sagrada Familia en La Rambla is zeker aan te bevelen. Een andere prachtige historische stad is Tarragona, dat vooral bekend staat om de uit de Romeinse tijd overgebleven architectuur. Een bezoek aan de wijnstreek Priorat is, zeker niet alleen voor wijnliefhebbers, een gegarandeerd succes. Hier vindt u wijngaarden, mooie historische dorpen, valleien en ravijnen en prachtige berggebieden.

Activiteiten

Aan de Costa Dorada liggen langs de kust vele prachtige zandstranden, die een grote trekpleister zijn voor zonaanbidders. Op veel van deze stranden heeft u de mogelijkheid om watersporten te beoefenen, zoals snorkelen, duiken en surfen. Bent u op zoek naar meer entertainment, dan kunt u dit vinden in het themapark Port Aventura. Dit park is na Euro Disney het grootste themapark van Europa. Wandelaars en natuurliefhebbers komen aan hun trekken in een van de vele natuurgebieden die de Costa Dorada rijk is. U heeft ook de mogelijkheid om de omgeving te verkennen door middel van een bootexcursie of jeepsafari.

Klimaat

De Costa Dorada kent een mediterraan klimaat met warme, droge zomers. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt in de zomermaanden rond de 27 graden. De winters aan de Costa Dorada zijn koeler dan aan de meer zuidelijk gelegen kusten van Spanje en daardoor is de Goudkust minder populair als winterbestemming.

Achtergrond

Archeologische vondsten aan de Costa Dorada, bijvoorbeeld in Tarragona, wijzen uit dat het gebied in de oudheid bewoond wordt door Iberiërs. Aan hun heerschappij komt in de 7de eeuw v. Chr. een einde met de komst van de Grieken, die langs de kust nederzettingen stichten. Vanaf 218 v. Chr. begint de Romeinse verovering op het Iberisch schiereiland en wordt de stad Tarraco , het huidige Tarragona, gesticht. In de 8ste eeuw volgt een Arabische invasie. In de 12de en 13de eeuw wordt Catalonië één koninkrijk met Aragón. Halverwege de 17de eeuw komt Catalonië in handen van Spaanse troepen. In de eeuwen die volgen blijven de Catalanen strijden voor autonomie. Ze moeten hierop wachten tot de dood van Franco in 1975.

Foto’s van Costa Dorada

Populaire Costa Dorada accommodaties

Estival Park 8.1
7 aanbieders
vanaf €179
Estival Eldorado Resort 8.1
5 aanbieders
vanaf €233
Best Maritim 7.7
5 aanbieders
vanaf €231

Bekijk alle 91 accommodaties in Costa Dorada

Ligging van Costa Dorada

Spaanse Costa's

Lees meer over de andere Spaanse Costa's: