Pyreneeën

De Pyreneeën hebben een afwisselend landschap, van steile bergtoppen en watervallen tot uitgestrekte bossen en valleien. Het gebied is daarom erg in trek bij wandelaars en natuurliefhebbers.

Toerisme

De Spaanse Pyreneeën liggen in het noorden van Spanje en lopen van het noordoosten tot het noordwesten van het land. Het gebied bestaat uit gebergten met toppen van boven de 3000 meter hoogte, waardoor in de bergen maar enkele dorpjes te vinden zijn. De Pyreneeën hebben een zeer afwisselend en prachtig landschap, dat bestaat uit een aantal nationale parken, groene berghellingen, valleien, bossen en steile bergtoppen. Door deze overdaad aan prachtige natuur zijn het vooral wandelaars en rustzoekers die het gebied bezoeken.

Bezienswaardigheden

In de Pyreneeën vindt u een aantal bezienswaardigheden. Ordessa y Monte Perdido is een natuurpark met spectaculaire kloven en een aantal prachtige watervallen. In dit park ligt het beroemde klooster San Juan de la Peña, dat dateert uit de 10de eeuw v. Chr.. Een van de meest toeristische plekken van de Spaanse Pyreneeën is Benasque, dat ligt in de gelijknamige vallei van Benasque. In de oude kern van dit dorpje vindt u traditionele huizen en de romaanse kerk Santa Maria. Een ander prachtig dorp dat de moeite waard is om te bezoeken, is het middeleeuwse Alquézar. Het pittoreske dorpje ligt op een heuvel en heeft een echt middeleeuwse uitstraling door de vele smalle en steile straatjes.

Activiteiten

Wandelen en nog eens wandelen is eigenlijk wat de meeste toeristen komen doen tijdens een bezoek aan de Pyreneeën. Een wandeling door het natuurpark Posets y Maladeta met zijn vele gletsjers en tientallen bergmeren is een aanrader. In dit park kunt u ook een aantal activiteiten ondernemen, zoals bergbeklimmen en skiën. Een wat zwaardere wandelroute kunt u volgen nabij Vilas de Turbón, die op het einde een behoorlijke klim bevat en zo’n 6 uur duurt.

Klimaat

In de bergen is door hoogte- en temperatuurverschillen vaak sprake van microklimaten. Daarom kunnen zeer plaatselijk, grote klimatologische verschillen optreden. Over het algemeen is het klimaat in de Spaanse Pyreneeën in de zomermaanden echter warm en zonnig. De temperatuur kan overdag regelmatig tegen de 30 graden komen. Naarmate u hogerop komt zal de temperatuur zakken. ’s Nachts kan de temperatuur meer dalen dan aan de mediterrane kust, tot zo’n 5 graden. In de winter zijn de nachten koud, met temperaturen die vaak onder het vriespunt liggen. Overdag kan de temperatuur zelfs in de winter boven de 20 graden uitstijgen. Regen valt het hele jaar door, meestal in de vorm van korte maar hevige onweersbuien.

Achtergrond

De Pyreneeën zijn zo’n 400 miljoen jaar geleden ontstaan. Het oudste bewijs van menselijk leven dat gevonden is dateert van tussen de 550.000 en 400.000 jaar geleden. Gedurende de Middeleeuwen maken miljoenen pelgrims de tocht door de Pyreneeën om naar Santiago de Compostella te gaan, wat zijn stempel op het gebied heeft gedrukt. De dorpjes in de Pyreneeën hebben allemaal een middeleeuws karakter, straten en kerk.

Foto’s van Pyreneeën

Ligging van Pyreneeën

Spaans binnenland

Lees meer over het binnenland van Spanje: