Andalusië

Andalusië is een autonome gemeenschap in het zuiden van Spanje. De regio heeft een zeer rijke culturele historie en bezit een mediterraan klimaat, waardoor het in trek is bij zowel cultuurliefhebbers als zonaanbidders.

Toerisme

Andalusië ligt in het zuiden van Spanje en reikt van de woestijnen van Almeria tot aan de Portugese grens. De regio wordt onderverdeeld in 8 provincies: Sevilla, Málaga, Cádiz, Córdoba, Jaen, Granada, Almería en Huelva. Andalusië is de meest afwisselende regio van Spanje en de provincies bezitten veel artistieke en culturele rijkdommen. Vele Spaanse gebruiken vinden hun oorsprong in Andalusië, zoals de flamenco, het stierenvechten. Zo kunt u onder andere in Sevilla, Malaga en Córdoba in een oorspronkelijke arena een stierengevecht bijwonen. Andalusië is tevens de geboorteplaats van de sherry, een gealcoholiseerde wijn.

Bezienswaardigheden

Of u nou van cultuur of van natuur houdt, in Andalusië is een grote diversiteit aan bezienswaardigheden te vinden. Belangrijk is de kathedraal van Sevilla, de op twee na grootste ter wereld. De klokkentoren van de kathedraal, La Giralda is een echte eyecatcher. Een bezoek aan de stad Ronda, een van de spectaculairst gelegen steden van Spanje, is de moeite waard. Deze stad is gebouwd op een zware kalkrots boven een zeer diepe kloof. Een van de mooiste bezienswaardigheden van Andalusië vormt het Alhambra in Granada. Dit indrukwekkende Moorse complex, bovenop een berg, mag u niet missen. Indien u van wandelen houdt is een bezoek aan Parque Natural del Torcal aan te raden. Hier vindt u een enorm kalkstenen plateau, dat inmiddels door de natuurkrachten de bizarste vormen heeft aangenomen. Het Nationaal Park Doñana, met meer dan 75.000 ha moerassen en zandduinen, zal bij natuurliefhebbers zeker in de smaak vallen.

Activiteiten

In Andalusië hoeft u zich niet te vervelen. Zo kunt u een dagtrip maken naar de beroemde prehistorische grotten van Nerja, waar onlangs de oudste grottekening ter wereld is ontdekt. Een uitstap met de kabelbaan Teleferico naar de top van de berg Calamorro is een absolute aanrader. Bovenop de berg heeft u een fantastisch uitzicht over de Sierra Nevada en de Costa del Sol. Als u zin heeft om te sporten, kunt u dat doen op een van de vele golfbanen die het gebied rijk is. Aan de kust van Andalusië zijn tevens vele watersportmogelijkheden te vinden. Indien u kinderen heeft dan is het leuk om een van de attractieparken in het gebied te bezoeken, zoals het familiepark Tivoli in Benalmadena. Hier kunt u vele shows bekijken, van Wild-West tot Disney.

Klimaat

Andalusië kent over het algemeen een mediterraan klimaat met warme, droge zomers en milde winters. Toch is binnen de regio veel klimatologische verscheidenheid. De oostkant van Andalusië is droger dan de westkant, met vaak meer dan 300 ‘zon’dagen per jaar. De gemiddelde maximumtemperatuur in heel Andalusië ligt in de maanden juli en augustus rond de 28 graden. De heetste stad is Córdoba, waar temperaturen regelmatig boven de 40 graden uitstijgen. In de bergen van Sierra Nevada kan de temperatuur een stuk lager zijn dan in de steden.

Achtergrond

Rond 500 v. Chr. is Andalusië in handen van de Carthagen, om vervolgens in de 3e eeuw v. Chr. onder de heerschappij te komen van de Romeinen. In de 8ste eeuw n. Chr. wordt het gebied veroverd door de Moren, die het gebied herdopen tot Al-Andalus. Na de 10de eeuw n. Chr. wordt het gebied langzaam veroverd door de Spanjaarden, die vanaf 1479 het complete gebied in handen hebben. Hierna breken de gouden eeuwen aan voor Andalusië, dat als uitvalsbasis dient voor de Nieuwe Wereld. In de 20ste eeuw volgt een moeilijke tijd voor het gebied door het regime van dictator Franco. Na zijn dood in 1975 bloeit het weer op, onder andere door de komst van het massatoerisme.

Foto’s van Andalusië

Ligging van Andalusië

Spaans binnenland

Lees meer over het binnenland van Spanje: