Catalonië

Catalonië heeft een gevarieerd landschap met ongerepte natuur, prachtige stranden en een fraaie culturele rijkdom.

Toerisme

Catalonië ligt in het noordoosten van Spanje en wordt onderverdeeld in vier provincies: Barcelona, Girona, Lleida en Tarragona. De kustlijn bestaat uit de Costa Brava, Costa del Maresme, Costa del Garraf en de Costa Dorada. De Costa’s trekken vooral toeristen die op zoek zijn naar zon, zee en strand, met bekende badplaatsen als Blanes en Calella. Barcelona trekt per jaar vele toeristen door de prachtige historische monumenten, sfeervolle straatjes en cafés. Ook Tarragona herbergt een aantal fraaie historische overblijfselen. Het binnenland van Catalonië is zeer afwisselend. U vindt hier wetlands, wijngaarden, natuurparken en de Pyreneeën.

Bezienswaardigheden

Catalonië heeft voor iedereen wat te bieden. Natuurliefhebbers kunnen in de ongerepte bergen van Parc Nacional d’Aigüestortes prachtige wandelingen maken. Dit park herbergt een aantal prachtige meren en vele dieren- en plantensoorten. De grootse vallei Vall d’Aran is voor natuurliefhebbers een must om te zien. Hier bevinden zich enkele zeldzame vlinders en wilde bloemen. Als u van cultuur houdt dan is een (dag)trip naar Barcelona aan te raden. De stad heeft talloze prachtige historische bouwwerken, zoals de Sagrada Familia. Ook Girona, met zijn fraaie pastelkleurige huizen, is de moeite waard om te bezoeken. Maakt u liever een uitstap naar een kleiner stadje dan is het middeleeuwse Besalú, ten noorden van Girona, een goede keuze. De entree tot deze stad, een versterkte brug, is werkelijk schitterend.

Activiteiten

Catalonië biedt een breed scala aan activiteiten. Sportievelingen hebben de mogelijkheid om een wandeltocht te maken in een van de natuurgebieden, zoals het Parc Nacional d’Aigüestorte. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om een balletje te slaan op een van de vele golfbanen in het gebied. Zonaanbidders kunnen perfect aan hun trekken komen op een van de stranden aan de Costa’s. Veel stranden bieden goede watersportmogelijkheden aan. Een dagexcursie naar een van de historische steden Tarragona, Sitges, Barcelona of Girona is een goede manier om de cultuur in de regio op te snuiven. Gezinnen met kinderen kunnen een uitstapje maken naar een van de attractieparken in het gebied, zoals het themapark Catalonia in Miniature in Barcelona.

Klimaat

Catalonië kent aan de kust een mediterraan klimaat, met warme zomers, milde winters en weinig neerslag. Temperaturen kunnen hier in de zomermaanden tot boven de 30 graden oplopen. In het binnenland van Catalonië zijn de winters aanzienlijk kouder. In de Catalaanse Pyreneeën valt in de winter veel sneeuw, die zelfs in de zomer nog kan blijven liggen. Neerslag valt hier onregelmatig.

Achtergrond

De oudste menselijke resten in Catalonië zijn zo’n 200.000 jaar oud. Na de 7de eeuw v. Chr. ontwikkelt het gebied een Iberische cultuur. In 218 v. Chr. veroveren de Romeinen het toenmalige Catalonië, die in de 1ste eeuw v. Chr. Tarragona tot hoofdstad maken. In 718 n. Chr. komt het gebied in handen van de Moren, die spoedig in het begin van de 9de eeuw n. Chr. uit het gebied verdreven worden door Karel de Grote. Vanaf de 11de eeuw n. Chr. breiden de Catalanen hun gebied uit naar Zuid-Frankrijk. In de 12de en 13de eeuw wordt Catalonië één koninkrijk met Aragón, waarna het een bloeitijd meemaakt. In de 17de eeuw bezetten de Spanjaarden Catalonië. Na de Spaanse Successieoorlog kiezen de inwoners van Catalonië de kant van de verliezende Habsburgers, wat het einde van de autonomie betekent. De Catalanen moeten wachten tot de dood van dictator Franco in 1975, voordat ze opnieuw een autonome regio vormen binnen de Spaanse staat.

Foto’s van Catalonië

Ligging van Catalonië

Spaans binnenland

Lees meer over het binnenland van Spanje: